10. okt, 2022

Sacred Songs i Skanörs kyrka

Ikväll i Skanörs kyrka hade jag höstkonsert, "Sacred Songs" ett friskt blandat program från Händel till Spirituals till Ellington.

Innan konserten höll jag ett mycket känsligt tal, ett tillägnads tal till två personer som inte längre är bland oss, Ulla Wegrup-Ljungberg och Karin Gustafsson.

Ulla som betytt enormt mycket för mig och var den som fick mig att våga sjunga solo och trodde på mig redan i barnkören nere i Skanör-Falsterbo där min sångarbana började.

Karin Gustafsson var min första sångpedagog som även hon betytt mycket för mig.

Tårarna föll och gråten klumpade lite i halsen men sånt kan man ju inte rå för, det är så oerhört många minnen och det skulle komprimeras till ett kortare tal, vilket var svårt att korta ner, fick skriva om det flera gånger.

Efter det känslosamma talet skulle jag alltså sjunga hela konserten. Tufft men gick.

Mitt tal:

-Välkomna allihop, säger även jag.

Denna konsert (som ju var tänkt i Falsterbo kyrka men tyvärr fick ändras hit) vill jag tillägna 2 personer som inte är med oss längre men som betytt väldigt mycket för mig - och som fick mig att satsa på sången.

Då det inte passat tidigare är det nu dax, bättre sent än aldrig.

Först och främst Ulla Wegrup Ljungberg, det finns väl ingen här som inte vet vem hon var?

Med sitt enorma engagemang för kyrkan och körerna under drygt 40 års tid!

Hon påminner faktiskt om Drottning Elisabeth, Ulla var lite som en Queen i Skanör-Falsterbo, som älskade sitt arbete, tjänade sin församling och verkligen gav hela sin själ i sitt arbete och ALLA hade stor respekt för henne!

Ulla har betytt enormt mycket för mig!

men Ulla sa; -”nu kör vi, du fixar det” och det gjorde jag förstås.

Hon peppade mig tidigt i barnkören att sjunga solo, förutom flertalet julböner, julfester, luciatåg och andra tillfällen, fick jag som bara 14 år gammal sjunga i stort sammanhang, tillsammans med 450 barn och ungdomar i Bösarps kyrka, jag var solist och Ulla kompade mig, jag minns vi skulle gå igenom hela den proppfyllda kyrkan upp till orgelläktaren o alla tittade på mig tänkte ”aha det e hon som ska sjunga” - jag var såå nervös,

Det blev också min första press recension - så det var stort!

Sånger Ulla själv också sjöng och tyckte mycket om, så ni förstår hela programmet är valt med stor omsorg.

Mitt solo hade Ulla valt ut, den var lite svår att ”debutera med” i stort sammanhang, dessutom på tyska som jag ej kunde då, men klarade det, sången är med i kvällens program, Dvoraks ”Herren är min herde- Gott ist mein Hirte” - som även flera andra sånger jag fått av Ulla.

Förresten blir det i december detta år redan 40 år sedan jag var Falsterbo kyrkas egna Lucia, med Ullas fantastiska Lucia tåg, just det året var vi över 100 barn och ungdomar i tåget!

Det blev även piano och orgel lektioner för Ulla, hon peppade mig att fortsätta vidare med sång och musik.

Jag kallades i många år för ”Ullas skugga” och blev snabbt via henne både församlingssolist och pastoratssolist, vilket var stort på den tiden med många församlingar och väldigt många kyrkor, det ledde också till att dåvarande biskop Ahrén gav mig diplom för flera år som flitig solist.

Jag har många fina minnen med Ulla, även många privata och också många utanför församlingen och pastoratet, vi var t ex i flera olika orter i Danmark och sjöng och spelade (jag minns särskilt Sölleröd Kirke), som även senare betytt mycket för mig och som jag fått återvända till flera gånger.

Att jag fått mina starka stämband och kämparanda från Ulla är jag helt övertygad om, jag satt varje söndag under många år i 2 mässor (det var ju en här och en i Falsterbo varje söndag) där försökte jag överrösta hennes starka stämma, det gav mig styrka och stor träning.

Jag fick också genom Ulla träffa många fina stora musiker som jag sedan under flera år hade konserter med b la Viggo Edén, Leif Uvemark, Putte Wickman för att nämna några.

Vi var också på roliga kör-resor både i Uppsala och ett kör-läger som jag glömt orten på, men också i Bremen och Goslar och inte minst i Rom. - Vilka minnen!

Ulla följde mig sedan under många år och kom på föreställningar och konserter som jag gjorde, vi behöll kontakten.

Tack Ulla - för många lärorika - roliga - och fina år vi hade.

Du glöms aldrig bort!

Det har varit mycket svårt att korta ner detta lilla tal..........såå måånga minnen!

Men sist med absolut inte minst vill jag även tillägna denna konsert till min första sångpedagog Karin Gustafsson, som lämnade oss alldeles för tidigt, tänker att de flesta av er även kände henne.

Minns hur fantastisk hon var på piano, att lätt och på studs kunna transponera till vilken tonart som helst, det var också för att tänja min röst i både lägre som i allt högre tonarter, jag minns särskilt när jag sjöng nattens drottnings arior i högre tonarter, trots att de redan ligger hiskeligt högt och i nästa stund sjunga Carmens arior o dessa på flera olika språk ! - Helt Galet !

Vi hade verkligen roligt hemma hos henne.

Hon lärde mig också att älska såväl gospell som spirituals och inte minst Duke Ellington. Dessa ligger mig varmt om hjärtat än idag. Några av dem är med i kvällens program.

Men Även Musikaler..... det var tack vare Karin som jag vågade gå på auditions (provsjungningar alltså) som ledde till att jag fick göra flertalet musikal roller, innan opera tog över.

Tack Karin, för allt roligt o fint. Du glöms inte heller bort!

Nu ska jag försöka med lite gråt i rösten att genomföra denna konsert.

Jag tycker vi alla först ger dessa båda fantastiska - Ulla och Karin – en varm applåd!!

Efter detta sjöng jag följande program:

J Eriksson: Stora och underbara äro dina verk (Johannes Uppenbarelse 15:3,4)

(1972-1957)

A Runbäck: Herre, lär oss betänka (Psaltaren 90)

(1894-1974)

A Dvorak: Gott ist mein Hirte Ur: Biblische Lieder Op.99

(1841-1904)

G F Händel: Bourrée

(1685-1759) Riguaudon

 Lascia chio pianga Ur: Rinaldo

A Söderman: Virgo Gloriosa Ur: Sacred Songs/Andliga Sånger nr 6

(1832-1876)

C Bohm: Still wie die Nacht Op.326/27

(1844-1920)

P G Petersson: Aperto

(1954 - )

W Gomez: Ave Maria

(1939-2000)

F Chopin: Valse Op.69/1

(1810-1849)

W Willis: Spiritual - Steal Away

(1820-1880)

S S Wesley: Lead me Lord Ur: Psaltaren 5:8, 4:9

(1810-1876)

B Holliday: God bless the child

(1915-1959)

D Ellington: Ur: Sacred Concerts:

(1899-1974)

T.G.T.T. (To Good to Title)

 Is God a three letter word for love

 Heaven

 Come Sunday

 Praise God

L Bernstein: Somewhere Ur: West side Story

(1918-1990)

A H Malotte: The Lord´s Prayer (Herrens bön)

(1895-1964)

Plus extra nr: Amazing Grace

Det blev en mycket omtyckt och uppskattad konsert, trots en måndag kväll och oturligt nog samma kväll som OVIS Operaföreningen jag är med i och även MSO Vänner mfl också hade sammankomster och trots att flera även insjuknat som skulle ha kommit och inte minst höstrusket ute kom ändå ett ganska stort gäng, många fans och vänner men även andra.

Efter konserten fick jag höra fina ord, detta via sms:

"-Vilken underbar konsert! Har mest hört dig sjunga opera, men vilket register du har - Gospel, Jazz och i första avdelningen med sacralt klassiskt med orgel och din vackra klockrena sopran, var så vackert! Synd att både Ovis och MSOV hade träffar idag, de missade verkligen något minnesvärt!"

En annan sa efteråt: "Jag var mäkta berörd, mina tårar har rullat, du sjunger så känslofullt och vackert men har en pipa av stål, att skifta genrer på ett så mångsidigt sätt är hög klass och vet du Eva, jag såg Ulla i koret bakom dig, ja hon var här!"

Brukar kallas "Mikrofons sång" men jag kör utan mikrofon, såklart..

Jag är så TACKSAM att jag kunde genomföra hela konserten efter mitt tuffa tal där tårarna rann och ska tilläggas en långdragen luftrörskatarr med hosta samt att det var längesen jag sjöng såväl Musicals, Spirituals och Ellington, men tacksam att jag än idag kan göra det utan att låta "operasångerska" alltså som det bör sjungas. Både svängigt och jazzigt.

Man får vara tacksam att man har en röst som hörs även i större lokal även med sådan typ av musik och sång.

Väldigt lättad att jag äntligen fick till en minneskonsert till dessa två underbara människor som betytt så mycket för mig.

Det är alltid extra känsligt och man känner själv en slags högre press när man ska prestera i sina barndomskyrkor och församlingar, men samtidigt är det alltid lika roligt att återvända till dessa och hålla kontakt med vännerna därnere som verkligen uppskattar att jag kommer dit och gästar då och då. Detta året blir det även julsånger i juldagarna, förmodligen även det i Skanörs kyrka då Falsterbo kyrka är stängd och all verksamhet flyttats till Skanör.

Tack än en gång alla fina vänner och fans för en oförglömlig kväll som jag bär med mig i mitt hjärta. Kände faktiskt att många från ovan var med mig ikväll, inte bara Ulla och Karin även Mamma och många andra. Kändes både tryggt och fint.

Nu njuter jag av många vackra blommor här hemma, fick även honung och äpplemos, vin, skumpa som ska avnjutas framöver.

Foto: eget taget från en stor konsert affisch

(denna i kyrkan fanns även på flera andra ställen)

Copyright©Rydén2022