10. sep, 2022

Anastasia - Malmö Opera Blogg Recension

Ikväll en vecka efter premiären var jag och såg musikalen Anastasia på Malmö Opera.

Det var en näst intill fullsatt salong och en mycket begeistrad publik.

Musiken var melodisk och vacker och kvällen visade flera bra sångliga och sceniska prestationer.

Orkestern leddes fint av Joakim Hallin, regin gjord av Johanna Hybinette och den vackra scenografin med draperi ridåer som öppnades och stängdes och hissades upp hela tiden för att skifta rum och plats blev en fin inramning och effekt, samt eiffeltorn och annat för att visa Paris, gjord av Benjamin la Cour.

Handlingen följde den klassiska berättelsen om kejsardömet i Ryssland, där alla i Anastasias familj skjuts till döds och det bara är hon som överlever och lyckas ta sig därifrån. Föreställningen är två timmar och fyrtiofem minuter inklusive paus.

Bra var även Gleb som gjordes av Philip Jalmelid.

Flera sånginsatser var bra, Tuva B Larsen som Anastasia var mycket trovärdig både sceniskt och sångligt med sin vackra röst och fina sånginsatser. Tätt följd av Dimitri som gestaltades och sjöngs av Andreas Weise och Vlad som gestaltades av Michael Jansson. Båda mycket bra sånginsatser.

Det kändes nästan som en ära att sitta 5-10 meter ifrån en av vårt lands mest älskade giganter Lill Lindfors, hon var magnifik i sin roll som Änkekejsarinnan.

Kanske den som stack ut allra mest och som jag hört i många olika uppsättningar och verkligen både agerade och sjöng väldigt bra var Åsa Fång i sin fina gestaltning av Grevinnan Lily.

Dansare och övriga medverkande var också alla bra, jag gillade särskilt scenen med balett som var jätte fin.

Kanske inga melodier som stannar kvar i ens minne direkt men så är det ju tämligen "ny" musik, ja från 2017 då den hade världs premiär i New York. Men musiken var ändå medryckande, särskilt den lite rysk influerande speldosan och dess fina sång som sjöngs av Lill Lindfors och även av Tuva B Larsen.

Stående ovationer blev det efteråt och dessa välförtjänta. En jätte bra föreställning.

Har ni inte sett den tycker jag att ni genast ska boka biljetter, har ni tur finns det biljetter kvar, den spelas fram till en bit in i november.

Foto: eget taget från programbladet

Copyright©Rydén2022