6. sep, 2022

Mallorca i mitt hjärta

För fjärde gången åkte jag till mitt numera älskade Mallorca.

Jag var förra året i Can Picafort med sin härliga Playa del Muro, flera kilometer långa strandstråk med den ena restaurangen och baren efter den andra, tyvärr blev trots detta den resan mer katastrofal än härlig.

Han sa att de får hjälpa mig och göra om allt på deras dator, problemet var bara att man inte kan skriva in samma personnummer, passnummer, flygnummer och flygstol mm två gånger eftersom det redan var inskrivet, av mig. Han såg detta och sa att jag ju redan var inskriven och jag sa bara "det har jag försökt säga nu i över två timmar" (suck), han släppte mig direkt och bad om ursäkt, alltid något men väldigt irriterande.

Redan på Palma flygplats fungerade inte den app med "inträdesregler" man skulle ha fyllt i pga coronatider, vilket jag också gjort men den bara snurrade, där stod jag o blev stoppad från att lämna flygplatsen i över två timmar, inte bara jag utan många andra också, det var kaos milt sagt. Efter två timmar och svettigt värre då med mask också som var genomsur bad jag få prata med deras chef som höll mig kvar, en man kom ut och undrade vad som var problemet. Jag sa att deras app inte fungerade och de andra påstod att det var fel på min mobil, vilket de sagt flera gånger, jag visade att jag kom in på facebook, min bank och flera andra appar utan problem men just deras app gick inte bara snurrade, varken med mitt egna svenska wifi och ännu mindre med det dåliga wifi på flygplatsen.

Äntligen utsläppt trillar jag direkt utanför dörren då trottoarstenarna var ojämna, där ligger jag svettig, och utslagen som en slags "Kristusfigur" två tyska killar springer mot mig och hjälper mig vänligt upp, frågar om jag ska till sjukhuset, jag tackar vänligt nej tack och försöker asa ena benet, som var från höften och ner i foten orörligt och jag kunde inte stödja på det, där gick jag asade benet efter mig och med resväska. Letade upp bussen som jag betalt innan med min resebeställning och det visade sig förstås att jag missat en buss och skulle i gassande stark sol vänta drygt en timme på nästa.

När den väl kom blev jag avvisad att åka med, chauffören menade att min pappersbiljett inte gällde på hans buss, han ville ha pengar. Vad gör man trots att man har betalt redan? Jo man betalar dumt nog bussen en gång till för att komma därifrån.

Helt plötsligt efter tre timmar i en varm buss, alltså redan nästan sex timmar senare än jag beräknat stannar bussen och chauffören bara öppnar bakdörren och tycker vi ska gå av.

Väl på bussen börjar jag prata med en tjej från Belgien, som kunde bra engelska och hade en karta på alla hotell i Can Picafort, vi hade inte samma hotell och de låg långt ifrån varandra, men hon menade att vi skulle hoppa av vid samma hållplats och att mitt hotell låg närmast där.

Vi försöker fråga om det var sista hållplatsen, han förstår inte oss eller rättare sagt bryr sig inte om vad vi ens försöker säga, så vi hoppar av och står där ungefär " in the middle of nowhere", jag kunde knappt gå, tjejen hjälpte mig av bussen och tog även min resväska och jag fick hanka mig fram med asande ben några meter sen gick det inte mer.

Smärtan var för stor helt enkelt, hon sa att hon går en bit fram och försöker leta upp någonstans att fråga om jag passade hennes väska också.

När de kom bara skakade chaufförerna på sina huvud och tyckte vi var knasiga som skulle ha vars en taxi, vi fick förklara att vi inte reste tillsammans och inte skulle till samma hotell. det blev inte bara extra busskostnad utan även taxikostnad, egentligen helt i onödan då jag ju redan i förväg faktiskt betalt bussen, som skulle köra mig till mitt hotell och inte släppa av mig långt därifrån som nu.

Efter en liten stund kom hon tillbaka och hade hittat ett annat hotell som var hjälpsamma nog att hjälpa mig liten bit fram och även ringa vars en taxi till oss, då vi aldrig skulle kunna hitta våra hotell därifrån, då de låg en bit bort och i gassande sol och ingen av oss hade varit där förut så där stod vi och väntade på två taxis.

Väl på hotellet, "Hotel JS Miramar" ser portien att jag asar mitt ena ben efter mig och frågar vänligt och jag var handikapad eller om något hänt, jag svarar att något verkligen hänt och tårarna kommer av smärta. Han ringer sin kusin som visar sig vara läkare i Madrid och beskriver hur allt är. Jag får sedan hjälp upp med väskan på mitt rum och efter bara en stund kommer han med smärtstillande tabletter och massa is i handdukar som jag skulle hålla ca 25 min först på höften sedan låret, knäet och sedan ner på foten. För att dämpa risken till inflammation i värmen. Han var mycket vänlig och kom varje morgon och kväll med is till mitt rum till mina sk isbehandlingar.

Någon lång strandstråk promenad kunde jag ju inte njuta av, kunde heller inte prova olika restauranger då jag inte kunde gå så många metrar.

Trots bra hotell, (där de kollade om man hade feber i corona tider varje frukost, hade man blev man avvisad frukostlokalen) fina stranden och allt annat, kunde jag inte njuta och koppla av då jag hade vansinnigt ont.

Väl hemma kontaktade jag min vårdcentral, visst borde jag kanske åkt till sjukhuset men sitta på akuten sjutton timmar har jag gjort flera gånger förrut så jag vet att det tar tid och jag kunde knappt sitta, så det fick bli asa mig ner för mina trappor och taxi till vårdcentralen och träffa en fysioterapeut, av vilken jag fick både akupunktur och försök till olika övningar av men jag blev inte mycket bättre. Efter en vecka hemma kände jag bara att jag måste få bada, kämpade med buss till Falsterbo och väl där var det bara 14 grader i havet och det var iskallt, gick dock i det för att träna mitt smärtsamma ben.

Väl hemma igen tänkte jag bara att jag måste resa och få bada, kunde halta lite på benet då men hade väldigt ont. Jag tittade på resor till Portugal, som jag skulle vilja åka till först men alla hotell precis vid stranden var bokade och efter att ha kollat även andra ställen bestämde jag mig för att trots allt flyga till Palma igen och då ta en ort närmre Palma, så jag bokade en restresa till annan ort på Mallorca, Can Pastillas. Bara 10 dagar hemma imellan blev det, men hade aldrig åkt igen om inte olyckan varit framme, så på gott och ont.

Det tog bara lite drygt 10 minuter till det hotell jag hittat från flygplatsen. Hotellet heter BQ Apolo Hotel, redan när jag tagit hissen upp till fjärde våningen möter jag i gången en liten söt städerska som påpekar att jag nog har ont i mitt ben då jag haltar kraftigt. Det visar sig att denna underbara lilla varelse är ortopediskt utbildad och har en egen privat klinik men som var stängd pga coronan så hon arbetade som hotellstäderska tillfälligt, hon sa att hon kunde hjälpa mig och jag fick direkt förtroende till henne och tackade tacksamt ja till hjälp. Jag gjorde mig hemmastadd i mitt rum och fick en fantastiskt utsikt från min balkong där man såg hela Palma bukten och visade sig också att man ser solnedgången på kvällen, helt fantastiskt magnifikt!

Maria som hon heter, hjälpte mig med stretchning och alla möjliga metoder inte minst med vatten gymnastik, hon påtalar att min fot är kraftigt stukad, mitt redan dåliga knä fått en rejäl smäll och hade inre blödning i sin svullnad, samt att min höftkula hade hoppat ur led. Att inte någon sjukgymnast kunde hjälpa mig med detta var för mig något ofattbart men denna lilla tjej hjälper mig direkt och kan sin sak, drar hela benet och höften rätt och ger mig både stretching och massage, tappar ut blodet i knäet och svullnaden där gick ner nästan direkt. Ja det var som om jag träffat en slags "Messias" blev hjälpt och kunde gå utan att halta även om smärtan satt kvar, fast i mycket mindre procent.

Hon menade också att jag hade kunnat förbli haltande om jag väntat med att fixa till mitt ben. En oförglömlig resa helt enkelt.

Det var helt underbart och jag kunde äntligen njuta av fin semesterresa, en oförglömlig sådan dessutom. Jag köpte fina blommor till henne och kände att jag hjälpte henne tillbaka med att betala henne för allt hon gjorde, hon fick en behövande extra inkomst och jag fick expert hjälp, hon var mycket tacksam och gissa om jag var tacksam för all hjälp.

Jag fick också äntligen se den fantastiska katedralen inne i Palma jag velat besöka i många år, pampigare finns nog inte. Jag var så rörd av tacksamhet både av att kunna gå igen och salig att få uppleva denna mäktiga byggnad.

Några månader senare åkte jag till Budapest en stad jag velat se länge och det var så härligt att kunna promenera långa promenader. Jag åkte i första hand för att se staden och dess fantastiska julmarknad men fick även träffat en kollega och vän som jag debuterade med i Bayreuth. Vi har haft sporadisk kontakt på facebook men inte träffats på 21 år, tänk att det är så längesen min debut, men ja det var det då. Fick underbara dagar i Budapest med Judit, kändes så välförtjänt att kunna få lyxa till det lite med flott hotell, vars namn verkligen prydde sitt namn "Hotel President", fem härliga dagar i denna fina stad.

När jag kom hem i början av juni var det bara två veckor kvar till Skånes sommarkort så bra tajming tyckte jag. Som vanligt tillbringade jag då många turer till Skanör och Falsterbo, mina barndomstrakter. Men kände att jag ville tillbaka till förra årets "healing" ställe så planerade det väldigt smart enligt mig själv i alla fall, två veckor efter sommarkortet gått ut åkte jag tillbaka till Can Pastillas igen, som jag kom hem ifrån igår. Jag bodde på samma hotell och fick enligt min egna önskan samma hotellrum som förra året, med den fantastiska balkong utsikten som är slående, så skulle man alltid bo!

Efter den resan och julkonserter, nyår var jag i februari trött på kyla, blåst och regn, såg många som åkte till solen och varmare ställen och bestämde mig för att vilja boka en restresa, men just då fanns det bara till Turkiet, där har jag varit ett par gånger och inget jag vill tillbaka till, dessutom var det inte så speciellt varmt där då heller. Men fick för mig att jag letar vidare ändå. Insåg att jag hade mycket annat bokat i mars så kunde inte åka då, sen skulle påsken komma i april och jag tänkte ju att det kan komma kyrkojobb i vanlig ordning då så jag bestämde mig för att invänta att resa i maj istället, då det också är mera chans att det är varmare. Hittade först en paket resa, även den till Spanien, till ett för mig helt okänt ställe, funderade på den sju nätter, tittade vidare men när jag sedan gick tillbaka var den redan dyrare, så jag bestämde mig för att kolla vidare lite till, då hittar jag samma hotell och samma resa fast med 11 nätter (12 dagar) för bara lite drygt sexhundra mer, gissa om jag bestämmer mig för att boka den direkt? Självklart. Spännande äventyr med ett helt okänt resemål, orten var Paguera, även det på Mallorca, det visade sig vara ett underbart ställe även det, fick en jätte fin tid där, skulle gärna åka tillbaka dit igen. Bodde där på ett litet hotell, mer som ett pensionat "Hostal Residencia Sutimar" som ägs av ett äldre par, väldigt rara och hjälpsamma på alla sätt och vis. Hade lite havsutsikt på längre avstånd men dock. Med favoritställen på stranden som "Beach club" och "Robinson´s".

Jag tog en dag till att åka in till Palma city och letade upp var min hjälpande hand hade sin klinik, hade fått adressen och hade lite presenter med mig både till hennes barn och till henne. Hon blev jätte glad och såklart överraskad att se mig igen och med ett förutom slitet knä sedan många år ett någorlunda friskt ben, utan haltande och utan smärta i höften.

Det blev ett väldigt emotionellt möte och fin stund. Lika fint var det också att träffa familjen Iglesias igen som äger min favorit restaurang "Just Enmig" nära stranden, playa Estancia. Ägaren "Mr Boss" som jag kallar honom, var också glad att se mig igen, även hans son och kanske allra mest hans dotter Eva som jag varit kompis med på facebook i ett år och som visste att jag skulle komma igen. Det var verkligen mysigt och fint att träffas igen. Hade åtta hela dagar på detta underbara ställe. Jag besökte även playa del Arenal som jag inte tyckte om och det blev ett besök i all hast bara.

Har nu sett och upplevt: Can Picafort, Can Pastillas, Palma City, Paguera, Arenal, Can Pastillas igen, tidigare för många år sedan även Alcudia.

Ännu finns det ett par ställen jag gärna skulle åka till och uppleva på denna stora och fina ö. Även om jag gärna skulle åka tillbaka till Paguera igen och definitivt vill jag tillbaka till mitt älskade Can Pastillas igen.

Detta år var det varmare, för varmt för att ligga och sola för min del, var dessutom brun redan när jag kom. Jag åkte dit dels för att träffa nämnda personer igen men främst för att bada varmt och bada varmt fick jag det var det allra varmaste jag någonsin badat i ett hav. Första dagarna var det 29 grader i havet, sen blev det t o m en bit över 30, var varmare i havet än i luften! Som om man låg i badkaret, ja helt fantastiskt jag var i länge, låg och flöt och njöt, helt underbart! Nu har man samlat D vitamin och stor näringskälla till själen så man klarar sig i höstens och vinterns mörka tid.

Ser nu fram emot kommande konserter och att lära in nya sånger och damma av sånger som jag inte sjungit på många år. Så höst och vinter blir ganska trevlig tid ändå trots mörker och kyla. Fick snabbt ordning på all packning och allt det jag shoppat, nu närmast väntar förutom tvätt, den stora höststädningen med b la alla köksskåp med mera, som är sååå tråkigt och jobbigt, glad att jag tog kylskåp och frysen innan jag reste så åtminstone de är klara.

När tempraturen snart sjunker här och hösten, även vintern nalkas får jag helt enkelt drömma om Mallorca och alla fina äventyr och minnen jag fått uppleva därifrån av de fyra resor dit jag gjort under 2021 och 2022. Blir ingen som jag först tänkt "julresa" detta år, med någon julmarknad, har för lite dagar fria mellan julkonserterna så funkar dåligt. Men å andra sidan roligt att ha många juljobb också. Så de städer jag länge velat åka till får helt enkelt vänta på sig ännu ett tag, dessutom pratas det om en ny "corona-våg" tröttsamt, ja mycket tröttsamt, men man får ändå ha en smula respekt för vad som eventuellt komma kan, bara att gilla läget helt enkelt. Hoppas på en fin fortsatt september månad hemmavid, kanske med lite "brittsommar" ?

Foto: Mitt egna tagna från senaste resan, min utsikt med solnedgång från balkongen i Can Pastillas, Mallorca.

Copyright©Rydén2022