5. jul, 2022

Askungen Blogg Recension

Ikväll var jag i Ystad, på teatern och upplevde uppsättningen Askungen med libretto av Rickard Söderberg, det är kanske sommarens roligaste och coolaste spektakel som ges av Kammaroperasyd.

Jag har sett alla deras andra uppsättningar också, men måste bestämt säga att detta var det bästa hittills. Även om scener med favoriten Sven Melander sitter kvar på näthinnan.

Det är ett stort "spektakel" från början till slut men i positiv bemärkelse i min

mening. Alla verkar trivas och har roligt på scen, vilket märks väl.

Som operasångerska själv vet jag ju hur viktigt just det är att "ha kul" har man sen

en publik som är med på noterna inklusive mig själv hjälper det såklart till.

Läste att någon annan skrivit "att det som vanligt är damernas afton" jag håller

faktiskt inte med denna gången, för bland killarna var det många bra som stack ut också.

Handlingen var i en salig röra med både Snövit och Toker (en av dvärgarna alltså), Belle från Skönheten och Odjuret, Törnrosa, Kapten Krok från Peter Pan, Ursula från Sjöjungfrun förutom då Askungen och styvsystrar, hovet och betjänter mfl..

Ja en salig blandning av Disney med andra ord, man tror ju med denna mix att det skulle bli för rörigt och komma helt ifrån titeln Askungen, men jag tycker faktiskt att de band ihop alla sagofigurerna väl.

Många mycket bra prestationer ikväll, vissa med bättre textning än andra och större pundus på scen som man kommer att komma ihåg länge, bland de jag definitivt vill nämna är Rickard Söderbergs magnifika styvmor, sminkad och snyggare än själva "Babsan", riktigt snygg make up och duktig på högklackat dessutom, sjöng snyggt och hade kanske som jag räknat med största pondusen på scenen, men mycket bra var även Carolina Sandgren som drottningen, hon var rolig, hade även hon stor pondus och textade mycket bra, spelade verkligen ut på scenen. Andra man kommer minnas väl är Kapten Krok, spelad av Alexander Grove, vilken pondus även där, bra röst och utspel, Anton Ljungqvist pampiga stämma som Dandini även han mycket bra textning, Matilda Paulsson sjöng vackert som Snövit, Hans Kristian Duran som Ursula obetaldbar och helt underbar, självklart även styvsystrarna som spelades jätte bra av Laine Quist, Lotte Ohlander, Elinor Fryklund. Såklart gjorde Askungen själv i Nina Pressings gestaltning ett fint avtryck med både dans och fint utspel.

Att även i en operett få höra "Nattens drottnings aria" ur Trollflöjten sjungen av 3 Feer; Klara Ek, Karolina Andersson och Elisabet Einarsdottir var faktiskt både en fröjd att höra och se, de var väldigt övertygande och vilka röstresurser. Bra och roliga var även det oväntande "paret" som spelades av Susanne Resmark och Maria Streiffert.

Nu blev det ingen fin vagn och hästar av mössen, men det gjorde absolut ingenting, de var bra på scen som möss, dansade bra både med showdans och stepp.

Det som enligt mig var bäst, förutom sångarglädjen på scen från alla (!) var alla fina kostymer och peruker, påkostat - som blev en fröjd och stora färgklickar för ögonen.

Skulle vilja nämna alla i ett stort - T a c k - för en fin och underhållande kväll som gav många skratt och spontana tjo- rop och applåder, flertalet sådana även från mig.

Denna spelas ännu några dagar till, så åk till Ystad och se den vet jag, ni kommer få en mycket underhållande kväll.

Konstigt nog har jag aldrig själv sjungit på Ystad teater, men vem vet det kommer kanske..

Copyright©Rydén2022